St. Louis Shag – vienas iš svingo šokių, susikūręs būtent St. Louis mieste, Missouri valstijoje, todėl dažnai įvardijamas kaip “teritorinis” šokis. Ten jis vadinamas tiesiog šẽgu (Shag). Manoma, jog St. Louis Shag kūrėsi kaip individualus šokis ~1935 m. Dalis šaltinių teigia, jog St. Louis Shag yra kilęs iš Charleston šokio (~1923 m). Taip pat manoma, jog St. Louis Shag kūrėsi ir buvo pradėtas šokti afroamerikiečių bendruomenėje. Dauguma ankstyvųjų baltaodžių šokėjų nurodo, jog juodaodžiai šoko kur kas anksčiau nei jie (tikėtina, jog pati pradžia galėjo siekti net 1925-1930 metus). Tommy
Russo pasakojo pagrindinių žingsnių išmokęs iš juodaodžių vaikų žaidimų aikštelėje, nes jie šoko geriausiai.

Nors St. Louis Shag yra subalansuotas pasirodyti dėl akį traukiančių judesių, ritmų ir energijos (dauguma išlikusių vaizdo įrašų yra būtent iš varžybų/konkursų pasirodymų, pasirodymų jam rate), tačiau tai yra socialinis šokis. Šis stilius niekada nebuvo izoliuotas nuo kitų svingo šokių ir buvo atliekamas kartu su jais. Vienos dainos metu šokėjai atlikdavo ir jungdavo St. Louis Shag su Lindy Hop, Charleston, autentinio džiazo bei kitų svingo šokių judesiais. St. Louis miesto svingo šokiams buvo būdinga savita stilistika, įvairovė ir interpretacija, kuri skyrėsi nuo kitų JAV šokių scenų, todėl susiformavo pavadinimas St. Louis style Jitterbug (apima visus svingo šokius, atliekamus kartu, įskaitant St. Louis Shag). Tai glaudžiai siejasi ir su mieste dominavusia populiariąja muzika bei šokių klubų kultūra.

St. Louis Shag išliko “gyvas” besikeičiant kartoms dėka ankstyųjų šokėjų (“oldtaimerių”), pritaikiusių šokį tuo metu populiariai muzikai. John Bedrosian, Kenny Wetzel, Mary Ann Nunez, Tommy Russo, Dolores Shy, Virginia Shy, Mike Renda, Joe ir Eva Renda, Eddie Plunkett, Dottie Spokesfield, Jim ir Lorraine Byrnes – dauguma jų St. Louis Shag šokę nuo ketvirtojo–penktojo dešimtmečio. Nemažiau prie šokio išlikimo prisidėjo ir jaunesnės kartos šokėjai, kurie perdavė žinias iš “oldtaimerių”, – Peter Loggins, Mia Goldsmith, Katja Hrastar, Todd Yannacone, Christian Frommelt & Jenny Shirar.

Parašė: Rokas Borusevičius

St. Louis Shag